Kan man gjøre folk yngre?

Det har alltid vært den store drømmen å kunne gjøre seg selv yngre. Hva vet vi om aldringsprosessen og er det mulig å gjøre folk yngre?

Aldringsprosessen må ikke forveksles med vekst-prosessen som foregår fra befruktning til rundt 25-års alderen.

Hva er aldringsprosessen? Jeg skal holde det enkelt, dette er en metafor, men den forklarer konseptet uten at du må forstå fremmedord. Molekyl = en samling atomer bundet sammen via sine elektronskall (Vann er et molekyl med 2 hydrogen-atomer fast på et oksygen-atom).
En celle i kroppen tar inn et fett-molekyl. Fett-molekylet bindes fast i molekyl A etter å ha dultet i den på akkurat riktig måte (ja, ved tilfeldigheter). De binder seg sammen en stund og river seg fra hverandre, dette endrer fett-molekylet litt, så binder det endrete fett-molekylet borti en annen molekyl B som endrer den mer. I prosessen er fett-molekylet brutt ned i andre stoffer og kroppen har fått ut energi. Og i de fleste tilfeller skjer dette i riktig rekkefølge fordi dette er den mest sannsynlige kjemiske reaksjonen. Cellene bryter ned masse fett uten problemer og det er en helt nødvendig prosess. Men en sjelden gang går ikke molekylet gjennom prosessen i riktig rekkefølge. Det er usannsynlig, men ikke umulig. Når molekylene dulter rundt lenge nok må de gjøre det usannsynlige. Fett-molekylet bindes først med molekyl B og så molekyl A. det resulterer i at fett-molekylet ikke har blitt brutt ned, men fett-molekylet har blitt endret slik at det ikke kan brukes lengre. Det kan ikke lengre binde seg med molekyl A for å prøve på nytt. Dette fett-molekylet er nå blitt ubrukelig, søppel, oksidert kolesterol. Men det er ikke farlig om noen molekyler ligger strødd i cellene. Mange stoffer bare dulter rundt og gjør ingen skade untatt å være i veien. Men når cellen deler seg fordeles ikke søppelet nogenlunde likt på begge resulterende cellene. Nesten all søppel forblir i den opprinnelige cellen. Så en celle man har hadd fra man var et foster kan ha masse søppel i seg. Så mye søppel at den er en såkalt skum-celle. En skum-celle er en celle som er så full av søppel-molekyler at den rett og slett ser overvektig ut. Skum-cellen består av masse andre stoffer enn fett, så molekyl A må dulte rundt veldig lenge før den dulter borti et nytt fett-molekyl. Så denne skumcellen bidrar mindre til å ta energi ut av maten. At den har mindre energi gjør også at den arbeider saktere, deler seg saktere osv. Men igjen så er det ikke farlig med noen få skumceller. Men når man har levd i 50-60 år så begynner det å bli såppas mange skumceller at kroppen begynner å miste evnen til å gjøre ting. En celle som feks skal ta til seg oksygen i lungene som blir full av søppel-molekyler tar opp mindre oksygen, og en celle i hjertet som skal trekke seg sammen trekker seg ikke like godt sammen.
Dette er aldring. Det er ikke noe som burde skje, det er ikke noe som er bra.
Men hva kan man gjøre med det? Masse bakterier kan bryte ned slikt søppel (de lever feks i kirkegård-jord). De lager et eller annet ensym som gjør det mulig å bryte ned feks oksidert kolesterol. Alt man må gjøre er å få våre celler til å lage dette ensymet. For å programmere cellene i kroppen vår til å lage et ensym må man legge til et eller flere gener på DNAet. Dette gjør man med en genterapi. Slik som allerede er i bruk for en rekke genetiske sykdommer.

Oksidert kolesterol er type 5 på denne fullstendige listen over årsaker til at man blir eldre, og er den største årsaken til hjerte- og karsykdom:
1. Celle tap eller atrofi (uten erstatning).
2. Onkogene kjernefysiske mutasjoner og epimutasjoner.
3. Celle senescens (død-resistente celler).
4. Mitokondrie mutasjoner.
5. Intracellulær søppel/søppel inni cellene (lysosomale aggregater).
6. Ekstracellulær søppel/søppel utenfor cellene (ekstracellulære aggregater).
7. Tilfeldig ekstracellulær kryss-linking.
Hvis du trykker på linken på toppen av skjermen så blir du sendt til Sens Research Foundation, de har funnet bakterier som bryter ned oksidert kolesterol (spesifikt 7-ketokolesterol, 7KC). Og er i prosessen med å lage en medisin som leverer genene for å bryte ned 7KC til mus og andre arter, for å til slutt lage medisinen til mennesker. Hver eneste krone du donerer hjelper din helse mye mer enn en time jogging.

Send e-post til helse- og omsorgsdepartementet og krev at dette fagfeltet (Foryngelse Bioteknologi) blir lagt inn på budsjettet.

Se denne videoen for litt mer informasjon:

Hvis du likte denne teksten, les Hvordan blir man gammel? og Kan man kurere kreft?
Del tekstene!

Vist 599 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Enkelte blir yngre jo eldre de blir, … har hørt at de går i barndommen igjen.
Studerer du kvakksalveri?
Makan!

PS:
Vil en entre denne fasen asap, … bli politiker og fraskriv deg ethvert ansvar og respekt for omgivelsene!

Peter Pann, Bare fordi egyptiske faraoer ikke klarte å leve evig ung med å spise bly og kvikksølv, betyr ikke at det er umulig. Mange arter lever evig ung, men mange av de gjør det feks med å ikke ha et nervesystem.

Hvilket grunnlag har du for å mene at det er umulig? Det står ingenting om aldringsprosessen i grunnskolen, videregående og 99,9% av høyskole- og universitet linjene.

Jeg synes du burde bruke den tiden du har på noe annet, hvis du er så redd for å bli gammel.
Hvis det blir noe gjennombrudd i denne forskningen, blir det kun tilgjengelig for de få som har råd til å kaste bort noen millioner..
Og skulle det mot formodning bli tilgjengelig for “menigmann”, hva med befolkningsproblemet?
Vi klarer jo ikke å brødfø de menneskene som lever i dag? Hva om 30 år?
Det er naturens gang at vi eldes og dør, for at nye generasjoner skal overta og formere seg.
Jeg synes dette er patetisk, og typisk for den egoistiske, vestlige måten å tenke på.
Men for all del, lykke til!

“Jeg synes du burde bruke den tiden du har på noe annet, hvis du er så redd for å bli gammel.” – Hva annet gir mer tid for innsatsen? Om jeg bruker et sekund på dette får jeg X sekunder tilbake, om jeg bruker et sekund på noe annet, får jeg ingen flere sekunder tilbake.

“Hvis det blir noe gjennombrudd i denne forskningen, blir det kun tilgjengelig for de få som har råd til å kaste bort noen millioner..” – For 23 år siden startet de menneske genom prosjektet. Planen var at de skulle lese ett eneste menneskes genom (hele DNAet) i løpet av 15 år, med justert for inflasjon 5.5 milliarder kroner i året.
8 år siden ble prosjektet gjennomført, og det første genomet hadde blitt lest i sin helhet. I dag, 8 år senere, koster det 35 000kr og tar et par timer å lese ditt genom i sin fullstendighet.
Bioteknologisk forskning dobler hastighet hver gang datakraft dobles fordi mye slik forskning er automatisert og digital.

“Og skulle det mot formodning bli tilgjengelig for “menigmann”, hva med befolkningsproblemet?” – Jeg lager ingen unger, hvor urettferdig er det om jeg må dø for at andre skal kunne lage unger?
Uansett er det unger vi må begrense produksjonen av, det er ikke en etisk mulighet å la folk dø bare for å holde befolkningen nede.

“Vi klarer jo ikke å brødfø de menneskene som lever i dag? Hva om 30 år?” – Om 30 år har matplanter gått gjennom 30 år med genetisk forbedring, og kunstgjødsler har blitt bedre, vannesystemer mer vann-effektive osv. Bæreevnen til planeten øker gjennom teknologisk fremgang, vi må bare begrense befolkningsvekst nok til at teknologisk utvikling ligger foran befolkningsveksten.

“Det er naturens gang at vi eldes og dør, for at nye generasjoner skal overta og formere seg.” – Det har vært umulig å unngå å bli eldre helt til nå. Det naturlige for hundre år siden hadde vært å spise klippfisk hver dag, men nå har vi teknologien til å spise ferske jordbær midt på vinteren og bananer i arktiske strøk. Om bare få tiår vil vi ha medisinsk teknologi til å gjøre folk yngre, slik at vi finner opp et ord som betyr “å gå fra å være pensjonist til å bli det man er før man er pensjonist”.

Og så er det dette spørsmålet: Er det vår oppgave å gjøre det som “er naturlig” eller det vi har lyst å gjøre? Skal man dø for å være normal eller være unormal for å kunne leve?
Med perfekt helse (slik man har når man er feks 25) i uansett kronologisk (klokke-) alder så er det ikke lengre slik at man får dårlig livskvalitet av å leve lengre. Derfor forsvinner årsaken folk har for å være i mot å leve lenge: De vil heller dø enn å leve i dårlig helse.

“Jeg synes dette er patetisk, og typisk for den egoistiske, vestlige måten å tenke på.” – Jeg kan ikke i god samvittighet lage unger som bare lever 80 år før de må dø om de vil det eller ikke. Selv om jeg står i en gruppe av 7 milliarder individer som mener det er moralsk OK, så skriker alle mine studier av etikk ut mot det.

Annonse